JANKOVA vyprávění o čokoládě

JANKOVA továrna na čokoládu a kávu

Budete teda stavět tu vlastní "továrnu na čokoládu"? Otázka, kterou v posledních týdnech a měsících dostáváme téměř každý den. Napadlo nás tedy, že Vám trošku přiblížíme, jak na...

KORUNKA POMÁHÁ a my znova s ní

A opět na to budeme potřebovat vaši pomoc. Stejně jako loni a předloni můžeme společně udělat radost těm, kteří ji v životě potřebují ze všeho nejvíc – nemocné děti, rodiny v tísni...

JANEK sbírá Oscary

I když vyhráváme každý rok, na stříbrném plátně nás stejně neuvidíte. Sošky sice taky nemáme, ale ocenění za chuť jo. Přece jen radši než kameru máme náš melanžér (a hlavně čokolád...

KORUNKA POMÁHÁ a my s ní

Bez vás to ale nezvládneme. Stejně jako loni, tak i letos je pro nás 4. adventní neděle ve znamení pomoci. Společně můžeme udělat radost těm, kteří ji v životě potřebují ze všeho n...

Recept na měkké čokoládové pracny

Jen jediná věc je horší než čekání na dárky – vyčkávání, až konečně změkne cukroví. Buď nás to stojí zuby, nebo nervy. Mezi prokletými vánočními laskominami nejsou jen klasické per...

7 tipů, jak si osladit (a přežít) advent

Prosinec umí být pořádně hořký (a ne tak dobře jako naše tmavá čokoláda). Se svařákem a cukrovím je ve vzduchu cítit i nefalšovaná vánoční panika. Přitom stačí znát jen pár fíglů, ...

Horká čokoláda 3krát jinak

A je to zase tady. Teplota venku klesá, ale ta nápojů stoupá. Chlazenou limču už jsme vyměnili za čaj (a kafe pijeme pořád, jen teď máme důvod). Tak si to sychravo trochu oslaďte a...

Jaké mají kakaové boby využití?

Základ každé čokolády, bez kterého by tady vůbec nebyla (a JANEK taky ne). A to by byla ohromná škoda. Ještě větší neštěstí ale je, jak málo se kakaové boby využívají jen tak samot...

Jaká má být čokoláda na vaření a co s ní?

Je to úplně stejné jako s vínem. Jasně, můžete v kuchyni použít něco za pár kaček. Něco, co byste do pusy možná ani nestrčili, ale v jídle se to přece schová. Jenže to pak degraduj...

JANEK je i v létě v suchu

A vy budete taky, nebojte. Všichni totiž víme, jak čokoláda nebo zmrzka reagují na vysoké teploty. Proto je ukládáme na cestu pěkně k (suchému) ledu. Ať nic neteče a všechno je fak...

Jak se vyrábí kakao?

Hlavně s láskou a pořádně. Teda pokud jste JANEK. Kouknem se společně na to, kde se kakaový prášek bere a co se při jeho výrobě může pokazit. Ať už záměrně nebo omylem. ...

Jaké má mít kakao složení?

Nečekejte od nás žádné litanie. Je to totiž (jako vždycky) stručné. Ostatně jako všechno, co je poctivé. Pravé přírodní kakao by se totiž mělo skládat z jedné jediné ingredience – ...

Oslavili jsme JANKOVI 6. narozeniny

Čas děsně letí, tenhle rok už by byl JANEK prvňáčkem. No fakt, minulý týden to bylo 6 let od naší první prodané čokolády. Od začátku cesty, během které se pořád učíme. A rosteme. C...

Historie čokolády aneb hořkosladký příběh

Čokoláda. Někdy sladká, jindy hořká, vždycky ale vynikající. Když se teda umí. A právě tenhle hořkosladký příběh rozhodně stojí za sdílení. I za přečtení. Než se totiž dostala k ná...

JANEK hostem Lucie Výborné: Děláme jen to, co nám doopravdy chutná

Na začátku prosince jsme v Čokoládovna JANEK přivítali vzácnou návštěvu. Milá a usměvavá Lucie Výborná mě vyzpovídala ve svém pořadu na Radiožurnálu. Co všechno jsem prozradil...

Jaké složení má mít bílá čokoláda

Hlavně krátké. Ani tady se žádné překvapení nekoná. Opakujeme to sice pořád, ale tak to prostě u kvalitní čokolády je. Pozor ale, bílá čokoláda není jen jakási odbarvená hmota. Neb...

Jaké složení má mít hořká čokoláda

… abyste si pochutnali? Na obalech najdete ledacos. Některé seznamy složení se dokonce podobají románům. Což je vlastně škoda. My vám teď totiž ukážeme, že víc vždycky neznamená lí...

Jak chutná nugát?

Lepší otázka by možná byla – jak chutnat má. Proč? Protože ten poctivý, ještě krájený a plný chuti, už dávno vystřídaly nejrůznější náhražky. Fígle a triky, jak na výrobě ušetřit. ...

Tajemství kakaového bobu

Seznamte se, tohle je kakaový bob. Nejdůležitější surovina našich čokolád (hned po naší lásce, samozřejmě). Bez něj by JANEK nebyl tak lahodný. A vlastně by nebyl vůbec. Kde se ...

Co je ruby čokoláda?

Všichni známe čokoládu hořkou, mléčnou nebo bílou. Možná ale zaznamenali nebo dokonce ochutnali růžovou čokoládu.  Co je ruby čokoláda Ruby čokoláda, známá taktéž ...

Jak nejlépe objednat čokoládu ONLINE

Vážení zákazníci, v těchto nelehkých dnech nadále fungujeme a snažíme se vám vyjít maximálně vstříc. Čokoládovna JANEK jede na plný výkon! Naše opatření Zvýšili jsme hygien...

JANEK peče soufflé

Díky tomu, že jsme použili francouzský název, zníme jako praví gurmáni. Ale když my tenhle recept fakt milujeme a trochu toho gurmánství si odepřít nemůžem. Místo soufflé navíc kli...

Aby se čokoláda rozplývala na jazyku

Čokoláda není pochoutka. Čokoláda je zážitek. Umění. Zaplaví vás bohatostí chutí, naplní každý chuťový pohárek. A nebo se taky jen rozteče a zmizí dřív, než řeknete JANEK. Jak te...

Proč je čokoláda lepší než první pusa?

První lásky, první pusy. Občas to přijde už ve školce, jindy se na to čeká „celou věčnost“. Všichni známe povídačky o motýlcích v břiše a sladké vzpomínce na celý život. Jenže...

No pain, no gain obalené v čokoládě?

Nebudeme vás krmit. Po čokoládě svaly nerostou a břicho samo nezmizí. Zkoušeli jsme a nefunguje to. Tohle není instantní návod na hubnutí, který doporučuje 9 trenérů z 10. Tohle je...