JANKOVA vyprávění o čokoládě

Jeden den s Romanem Dojčanem - 1. díl rubriky "Jeden den s..."

Rozhodli jsme se, že vám každý měsíc budeme přinášet krátký rozhovor s našimi kolegy napříč firmou. Připravili jsme si pro vás tak novinku v podobě rubriky "Jeden den s..." V ...

O sójovém lecitinu: co je zač a proč není v čokoládě špatný?

Čokoláda se sójovým lecitinem může dosahovat špičkové kvality.Sójový lecitin v čokoládě ano nebo ne? Občas dostáváme dotazy ohledně sójového lecitinu. Někomu nevadí, někdo ho ...

Kdo také stojí za JANKEM?

Vánoce se blíží a čokoláda má hlavní sezónu. Výroba, balírna, expedice, ale i management v tomto období musí zatnout zuby a vydat ze sebe to nejlepší, aby se nejen včas, ale i v po...

Když se řekne Bean to bar čokoláda

Znamená to, že od samotného začátku je to v našich rukách. Tedy od kakaového bobu až po samotnou tabulku Bean to bar čokolády. Odkud ale kakaové boby máme a co se s ...

Co je to temperování? Čokoláda musí mít správnou teplotu...

Aby se s ní dalo pracovat. K tomu nám v JANKOVI pomáhají temperovací stroje. Bez nich by to zkrátka nešlo. Nebo šlo, ale nikdy bychom nedosáhli takového výsledku a už vůb...

Napsali o nás ve Forbes

Rypadlo se pomalu zakusuje do země a majitelé Čokoládovny Janek a pražírny Coffeespot můžou slavit. Po několika letech odkladů konečně začala stavba jejich unikátní ...

Jak v JANKOVI vyrábíme pralinky? Pojďme se na to podívat

Někdo jim říká „bonbon“, „cukrovinka“, ale jak se tyhle slaďoučké dobroty dělají? Na to se společně podíváme v tomto článku. Nedávno jsme oslavili Mezinárodní den čokolády a podzi...

Vyprávění o JANKOVI díl 3. aneb jak začala stavba nové čokoládovny a pražírny

Pokračujeme v příběhu o JANKOVI. V předešlých dvou článcích "JANEK z prachu, potu a dřiny" a "Spojení JANKA s Coffeespotem" jste se mohli dozvědět o tom, jak to celé vznikalo. Poku...

Lískovka jako chutná a osvěžující svačinka

Lískovka od JANKA, to je jeden z vašich (i našich) nejoblíbenějších produktů plný oříšků a kakaa.Asi ji není třeba více představovat (to jsme udělali už předešlém článku), ale co t...

JANKŮV kakaový nápoj na ledu

Všichni známe ledovou kávu, ale může být i čokoláda v létě osvěžující?Může! A stačí vám k tomu pouze pár ingrediencí. Teploty každý den stoupají neúprosně vysoko a my poř...

🥳Letní soutěž s JANKEM

S JANKEM i v létě na cestách? Objevte společně s námi krásy Česka Vyhrajte JANKOVY ceny za více než 17 000 Kč 🥳 Čokoláda na cestách? Teď v létě? A proč ne. :-) M...

K čemu jsou dobré kakaové slupky? Zajímavost ze světa čokolády

V jednom z předešlých článků jsme psali o potenciálu kakaových nibsů. Ale co s kakaovými slupkami, které zbydou po oloupání kakaových bobů? Mohlo by se zdát, že se j...

Matylda, naše balící linka slaví 1. narozeniny

Protože už tomu je rok, pojďme se společně v tomto krátkém článku podívat na naši "baličku", která je naším důležitým pomocníkem při balení čokoládových výrobků. Není velká, ale je...

Vyprávění o JANKOVI díl 2. aneb jak k sobě JANEK s Coffeespotem cestu našli.

Protože vás povídání o JANKOVI zajímá, ponoříme se opět do pokračování tohoto příběhu. V předešlém článku jste mohli vidět, jak se to u nás za poslední dva roky změnilo. Mimo to se...

JANEK z prachu, potu a dřiny. Jak vznikal? Pojďme se na to podívat.

Je třeba se dívat do budoucnosti, ale nesmíme zapomínat na minulost. Tahle jedna věta by mohla charakterizovat tento článek. Často a všude kolem nás vidíme na fotkách a videích úsp...

Máme nový produkt! JANKOVU čokoládovou tyčinku plnou oříšků

Nugát nebo Lískovka v létě? Nerozteče se? Přišli jsme na způsob, jak vám tyhle naše oblíbené pochoutky můžeme přinést i v létě. Nehledejte za tím nic složitého, ale právě...

Hello summer! To je i letní čokoláda od JANKA

Hello summer! Ještě ne, ještě je čas. My už ale pro vás máme naši Bean tu bar letní čokoládu Hello summer. Když se řekne léto, každý si vybaví tanec slunečních paprsků a vůni rozk...

Lískovka od JANKA?

Už jste ochutnali Lískovku od JANKA? Že ne? Je na čase vás přesvědčit, abyste si tuhle oříškovou bombu nabrali na lžičku a pořádně si ji vychutnali.  A věřte, že u jedná lžič...

Jak se vyrábí JANKOVO srdíčko?

Květen se nám nezadržitelně blíží a tím i svátky, které máme spojeny s oslavou lásky. Ať už je to první máj nebo den našich milovaných maminek. A když se řekne láska, myslím s...

Co jsou kakaové nibsy?

Když se řeknou kakaové boby, všem je jasné, o čem je řeč. Když se ale řeknou kakaové nibsy, málokdo tuší. I ve mně vyvolaly zvědavost a touhu po objevní. Co tedy přesně jsou a jak...

Návštěva týmu Petra Handlíře v JANKOVI

S Petrem Handlířem spolupracujeme už nějaký ten pátek. Přesně jsou tomu 4 roky, co spravují naše Facebookové a PPC reklamy včetně tvorby podkladů do kampaní (grafiky + reelsek...

O ruby čokoládě

Slunečné a teplé dny k nám dorazily dříve než obvykle, a příroda kolem se rozzářila. Květiny se otevírají do krásy a stromy se postupně obalují pestrobarevnými květy. Jaro je ...

Z čokolády JANEK

Naší hlavní misí je dělat tu nejlepší čokoládu na světě, což nejde bez lásky a pokory k řemeslu. A protože nám na tom záleží, aby se k vám dostalo jen to nejlepší, tak si pečlivě v...

Když se řekne nugát

Co se vám vybaví, když se řekne poctivý nugát? Málokdo ví, že nugát má svůj den. Ten připadá na 26. března. Když se ale řekne nugát… Mnozí z nás v hlavě zabrouzdáme do ...

Je kakao nad zlato? Pohled na růst cen!

Jak se z ceny kakaa nestát JANEK. Kakao na burze zažívá stejně energickou jízdu směrem vzhůru jako elektřina v roce 2022.  Vývoj ceny kakaa za posledních 5 let. Narovi...

JANKOVA továrna na čokoládu a kávu

Budete teda stavět tu vlastní "továrnu na čokoládu"? Otázka, kterou v posledních týdnech a měsících dostáváme téměř každý den. Napadlo nás tedy, že Vám trošku přiblížíme, jak na t...

KORUNKA POMÁHÁ a my znova s ní

A opět na to budeme potřebovat vaši pomoc. Stejně jako loni a předloni můžeme společně udělat radost těm, kteří ji v životě potřebují ze všeho nejvíc – nemocné děti, rodiny v tísni...

JANEK sbírá Oscary

I když vyhráváme každý rok, na stříbrném plátně nás stejně neuvidíte. Sošky sice taky nemáme, ale ocenění za chuť jo. Přece jen radši než kameru máme náš melanžér (a hlavně čokolád...

KORUNKA POMÁHÁ a my s ní

Bez vás to ale nezvládneme. Stejně jako loni, tak i letos je pro nás 4. adventní neděle ve znamení pomoci. Společně můžeme udělat radost těm, kteří ji v životě potřebují ze všeho n...

Recept na měkké čokoládové pracny

Jen jediná věc je horší než čekání na dárky – vyčkávání, až konečně změkne cukroví. Buď nás to stojí zuby, nebo nervy. Mezi prokletými vánočními laskominami nejsou jen klasické per...

7 tipů, jak si osladit (a přežít) advent

Prosinec umí být pořádně hořký (a ne tak dobře jako naše tmavá čokoláda). Se svařákem a cukrovím je ve vzduchu cítit i nefalšovaná vánoční panika. Přitom stačí znát jen pár fíglů, ...

Horká čokoláda 3krát jinak

A je to zase tady. Teplota venku klesá, ale ta nápojů stoupá. Chlazenou limču už jsme vyměnili za čaj (a kafe pijeme pořád, jen teď máme důvod). Tak si to sychravo trochu oslaďte a...

Jaké mají kakaové boby využití?

Základ každé čokolády, bez kterého by tady vůbec nebyla (a JANEK taky ne). A to by byla ohromná škoda. Ještě větší neštěstí ale je, jak málo se kakaové boby využívají jen tak samot...

Jaká má být čokoláda na vaření a co s ní?

Je to úplně stejné jako s vínem. Jasně, můžete v kuchyni použít něco za pár kaček. Něco, co byste do pusy možná ani nestrčili, ale v jídle se to přece schová. Jenže to pak degraduj...

JANEK je i v létě v suchu

A vy budete taky, nebojte. Všichni totiž víme, jak čokoláda nebo zmrzka reagují na vysoké teploty. Proto je ukládáme na cestu pěkně k (suchému) ledu. Ať nic neteče a všechno je fak...

Jak se vyrábí kakao?

Hlavně s láskou a pořádně. Teda pokud jste JANEK. Kouknem se společně na to, kde se kakaový prášek bere a co se při jeho výrobě může pokazit. Ať už záměrně nebo omylem. ...

Jaké má mít kakao složení?

Nečekejte od nás žádné litanie. Je to totiž (jako vždycky) stručné. Ostatně jako všechno, co je poctivé. Pravé přírodní kakao by se totiž mělo skládat z jedné jediné ingredience – ...

Oslavili jsme JANKOVI 6. narozeniny

Čas děsně letí, tenhle rok už by byl JANEK prvňáčkem. No fakt, minulý týden to bylo 6 let od naší první prodané čokolády. Od začátku cesty, během které se pořád učíme. A rosteme. C...

Historie čokolády aneb hořkosladký příběh

Čokoláda. Někdy sladká, jindy hořká, vždycky ale vynikající. Když se teda umí. A právě tenhle hořkosladký příběh rozhodně stojí za sdílení. I za přečtení. Než se totiž dostala k ná...

JANEK hostem Lucie Výborné: Děláme jen to, co nám doopravdy chutná

Na začátku prosince jsme v Čokoládovna JANEK přivítali vzácnou návštěvu. Milá a usměvavá Lucie Výborná mě vyzpovídala ve svém pořadu na Radiožurnálu. Co všechno jsem prozradil...

Jaké složení má mít bílá čokoláda

Hlavně krátké. Ani tady se žádné překvapení nekoná. Opakujeme to sice pořád, ale tak to prostě u kvalitní čokolády je. Pozor ale, bílá čokoláda není jen jakási odbarvená hmota. Neb...

Jaké složení má mít hořká čokoláda

… abyste si pochutnali? Na obalech najdete ledacos. Některé seznamy složení se dokonce podobají románům. Což je vlastně škoda. My vám teď totiž ukážeme, že víc vždycky neznamená lí...

Jak chutná nugát?

Lepší otázka by možná byla – jak chutnat má. Proč? Protože ten poctivý, ještě krájený a plný chuti, už dávno vystřídaly nejrůznější náhražky. Fígle a triky, jak na výrobě ušetřit. ...

Odhalte tajemství kakaového bobu!

Seznamte se, tohle je kakaový bob. Nejdůležitější surovina našich čokolád (hned po naší lásce, samozřejmě). Bez něj by JANEK nebyl tak lahodný. A vlastně by nebyl vůbec. Kde se ...

Co je ruby čokoláda?

Všichni známe čokoládu hořkou, mléčnou nebo bílou. Možná ale zaznamenali nebo dokonce ochutnali růžovou čokoládu.  Co je ruby čokoláda Ruby čokoláda, známá taktéž ...

Jak nejlépe objednat čokoládu ONLINE

Vážení zákazníci, v těchto nelehkých dnech nadále fungujeme a snažíme se vám vyjít maximálně vstříc. Čokoládovna JANEK jede na plný výkon! Naše opatření Zvýšili jsme hygienic...

JANEK peče soufflé

Díky tomu, že jsme použili francouzský název, zníme jako praví gurmáni. Ale když my tenhle recept fakt milujeme a trochu toho gurmánství si odepřít nemůžem. Místo soufflé navíc kli...

Aby se čokoláda rozplývala na jazyku

Čokoláda není pochoutka. Čokoláda je zážitek. Umění. Zaplaví vás bohatostí chutí, naplní každý chuťový pohárek. A nebo se taky jen rozteče a zmizí dřív, než řeknete JANEK. Jak te...

Proč je čokoláda lepší než první pusa?

První lásky, první pusy. Občas to přijde už ve školce, jindy se na to čeká „celou věčnost“. Všichni známe povídačky o motýlcích v břiše a sladké vzpomínce na celý život. Jenže...

No pain, no gain obalené v čokoládě?

Nebudeme vás krmit. Po čokoládě svaly nerostou a břicho samo nezmizí. Zkoušeli jsme a nefunguje to. Tohle není instantní návod na hubnutí, který doporučuje 9 trenérů z 10. Tohle je...