Tajemství kakaového bobu

Seznamte se, tohle je kakaový bob. Nejdůležitější surovina našich čokolád (hned po naší lásce, samozřejmě). Bez něj by JANEK nebyl tak lahodný. A vlastně by nebyl vůbec.

Kakaov%C3%A9%20boby

Kde se boby berou?

Z rostliny s latinským názvem Theobroma cacao, což je hezky česky kakaovník pravý. Tomuhle stálezelenému stromu se daří hlavně v tropech. Vlhko a horko jsou totiž úplně ideální. Z obrovského množství květů se ale jen zlomek promění v plody ukrývající právě kakaové boby.

Bean to bar čokoláda

Pěstovat u nás se dá taky, nemusíte se hned stěhovat. Akorát vám nebude plodit. Ale kdybyste se přeci jen chtěli vydat za kakaovými boby, můžou vám naše Bean to Bar posloužit jako inspirace, kde se usadit. 

Co všechno v nich najdeme?

Všechny boby mají plus minus stejné složení. Vezmeme to tedy pěkně popořadě.

  • Kakaové máslo je nejcennější (a to nemluvíme jen o penězích, fakt ne). Takže právě na něm se často šetří. Ve výrobě se nahrazuje jinými tuky – nejčastěji rostlinnými oleji. Tabulka čokolády pak za moc nestojí. Doslova.

  • Kakaový prášek vznikne, když se máslo z bobů vylisuje. U těch nekvalitních si pak výrobci pomáhají alkalizací. Díky ní kakao ztmavne a zbaví se nepříjemných chuťových tónů. Je to zase ale jen trik, jak ušetřit. Dobře vybrané boby tohle týrání totiž vůbec nepotřebují.

  • Kakaová hmota je pak rozemletá kombinace kakaa a másla. Takže základ voňavých čokolád.

  • Kakaové slupky k výrobě nepoužíváme. Jsou ale tací, kteří je do svých čokolád cpou místo kakaa. A to je škoda nejen pro samotnou tabulku, ale taky pro slupky. Našly si totiž cestu do kuchyně, zahrady i koupelny. Zkrátka no waste.

    Slo%C5%BEen%C3%AD%20kakaov%C3%A9ho%20bobu

Jaké kakaové boby můžete potkat?

Klasicky se mluví o třech hlavních odrůdách. Samozřejmě, existuje jich obrovská hromada, ale pro základní orientaci je fajn znát právě tyhle.

  • Forastero je nejrozšířenější. Je totiž nesmírně odolná na houby a plísně. Díky tomu tvoří až 90 % veškeré světové produkce. Pochází z Amazonské nížiny a její chuťový profil je poměrně jednoduchý. Rozhodně ale není nudný.

  • Trinatirio vzniklo zkřížením odrůd Criollo a Forastero. Od obou si vzalo jen to nejlepší. Po prvním jmenovaném odrůda podědila bohatou chuť, po druhém pak právě odolnost.

  • Criollo je oproti předchozím odrůdám docela vzácnost. Podíl ve světě je kolem jedné jediné promile. Její chuťový profil je neuvěřitelně nabitý, ale zároveň delikátní. Mezi špičku se pak rozhodně řadí Criolo Porcelana, nejvzácnější kakaové boby světa. A čokoládu z ní u nás taky najdete (ano, mrkáme na vás).

Takže je lepší a horší odrůda?

Sem tam si někdo na Forastero odrůdy plivne. Že nejsou dost dobré, dost vzácné. No a my s tím vůbec nesouhlasíme. Vždy totiž záleží na konkrétních bobech. Farmě, podmínkách i jejich následném zpracování. U JANKA vše nejdříve ochutnáváme a testujemeNebereme nic jiného, než single origin. Jen tak totiž máme jistotu, jaká bude výsledná chuť. 

Criollo Porcelana

Když boby projdou přes naše mlsné jazýčky, tak víme, že se u nás zabydlí. Ne na dlouho, protože se brzo semelou do našich čokolád. A ty se zas brzo rozplynou na vašem jazyku.