Jak vzniká JANEK

Když JANEK mění kakaové boby v čokoládu

Od začátku do konce to musí chutnat. A vonět. Proto si všechno děláme sami. Pěkně ručně. Pak ta čokoláda totiž dává mnohem větší smysl.

#1 - Třídění

trideni-bobu

Vyhrneme rukávy a začínáme. Pytle přímo od farmářů opatrně rozbalíme a zrnko po zrnku protřídíme. Nečistoty, prasklé a jinak defektní kusy okamžitě letí. Nemilosrdně. Tak pro naše čokolády zůstane jen ten nejčistší základ. Ty nejkvalitnější kakaové boby z různých koutů světa.

#2 - Pražení

prazeni-bobu

Tady teprve začíná ta skutečná kakaová symfonie. Ale aby ta chuť hrála, musí se všechno perfektně sladit. Každá odrůda kakaových bobů potřebuje jinou teplotu i čas na to, aby maximálně rozvinula svůj chuťový profil a zároveň nepřišla zbytečně o cenné látky. Je to piplačka, ale vyplatí se.

#3 - Odslupkování

odslupkovani

Zchlazené kakaové boby už sice pořádně voní, ale ještě se úplně nevylouply. Aby nám zůstaly pouze tzv. nibsy, musí se každý bob zbavit své slupky a nadrtit. Pomalu a šetrně.

#4 - Mletí

mleti

Aby se sypké kousky proměnily v jemnou kakaovou hmotu, chce to trpělivost a čas. Nibsy se mezi žulovými kameny melanžéru totiž melou i několik dní. Důkladně a zvolna. Vznikající teplo přirozeně uvolňuje kakaové máslo a vše se začíná propojovat. Právě tak získává naše čokoláda svoji lehkost.

#5 - Zrání

Na čokoládu nespěcháme, necháváme ji uzrát. Občas i několik měsíců. Víme, že potřebuje dostatek času, aby se v ní postupně vše spojilo v jedinečně plnou chuť a typické čokoládové aroma.

#6 - Temperace a odlévání

temeperovani

Důmyslné a pečlivě zvolené střídání teplot dodává čokoládě její typický lesk a křupavost. Tenhle choulostivý proces sjednotí krystalky čokoládového másla a vytvoří tu nejlahodnější strukturu.

#7 - Balení

baleni-cokolady

A teď už jen odlejeme do formy a balíme. Tohle je čokoláda od JANKA, jak ji znáte. Vonící, plná chuti a dokonale vyvážená. Vytvořená v duchu řemeslných tradic a poctivé ruční práce. Jen tak se totiž lehce rozplyne, ale zároveň její tóny zůstanou ještě dlouho na jazyku.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení