JANEK je i v létě v suchu

A vy budete taky, nebojte. Všichni totiž víme, jak čokoláda nebo zmrzka reagují na vysoké teploty. Proto je ukládáme na cestu pěkně k (suchému) ledu. Ať nic neteče a všechno je fakt v suchu.

Jak ve vedrech balíme?

Pěkně v chládku našeho skladu. A jak jinak než pečlivě. Pak už záleží na tom, čím konkrétně vás JANEK dostal.

JANKOVA zmrzlina

Krabičky zmrzliny vkládáme přímo do polystyrenového boxu se suchým ledem. Takže se s ní můžete zchladit hned, co k vám dorazí.

Balení zmrzliny do suchého ledu

JANKOVA čokoláda

Ostatní čokoládového výrobky pak balíme klasicky do bublinkové folie – to aby se nepolámaly. Dovnitř balíčku ale dáváme navíc chladicí medium (polystyrenovou krabičku se suchým ledem).

Rozbalujte v rukavičkách

Nebo alespoň s hadrem (utěrkou). Suchý led by rozhodně neměl přijít do kontaktu s pokožkou. Jeho extrémně nízká teplota totiž může způsobit omrzliny. Nebo paradoxně popáleniny. Zmrzlinu proto vždy vyndavejte pouze se zakrytýma rukama.  

Jak se suchého ledu (ne)zbavit?

Sice je extrémně ledový, ale jinak je netoxický, nehořlavý, bez zápachu nebo chuti. Vždyť se používá i v potravinářství, takže žádný strach.

Ideální je nechat pootevřenou polystyrenovou krabičku na dobře větraném místě – třeba venku za oknem. Led se pak postupně (a pomalu) odpaří. Vám pak zbyde prázdný termobox, který můžete jednoduše vyhodit do tříděnného odpadu. A nebo dál používat. Svoji funkci bude plnit pořád stejně dobře.

Suchý led nikdy:

  • nezavírejte do těsnících nádob. Během odpařování by totiž vznikl příliš velký tlak, který by mohl způsobit prasknutí. 
  • nevyhazujte do veřejného odpadu. Nechte ho prostě odpařit.
  • nesypte do dřezu nebo záchodu. Extrémně nízká teplota by mohla způsobit poničení keramiky nebo potrubí.
  • nenechávejte v uzavřené místnosti. Suchý led je pevný oxid uhličitý, který na vzduchu jen mění své skupenství. Nahromaděné CO2 by tak mohlo způsobit potíže s dýcháním.
  • nepokládejte na dlažbu. Stejně jako u sanity, i tady by mohlo dojít k poničení.