Jaké složení má mít hořká čokoláda

… abyste si pochutnali? Na obalech najdete ledacos. Některé seznamy složení se dokonce podobají románům. Což je vlastně škoda. My vám teď totiž ukážeme, že víc vždycky neznamená líp. A že opravdu dobrá hořká čokoláda potřebuje jen pár perfektně zvolených ingrediencí.

Slo%C5%BEen%C3%AD%20ho%C5%99k%C3%A9%20%C4%8Dokol%C3%A1dy

Stručné a jednoduché

A to myslíme vážně. Složení hořké čokolády prostě musí být krátké. Není to proto, že by vám výrobce nechtěl dopřát. Právě naopak. Zvolil suroviny, které tvoří dokonalou chuť samy. Bez zbytečných zlepšováků.

Co v něm hledat?

Stačí jen těhle pár slov, nic víc.

  • Kakaové boby jsme se už podrobně rozebrali. Maximálně záleží na jejich kvalitě. Jestli má složení zůstat krátké, musí být boby fakt dobré. Ideálně single origin. Jinak se jim musí tak trochu pomoct. Někteří výrobci ještě zvlášť rozepisují na jednotlivé složky (kakaové máslo, kakaová hmota, kakaová sušina).

  • Cukry, aby se zjemnila výsledná chuť a doplnily se hořké tóny kakaových bobů. Ve složení tak potkáte jeho nejrůznější druhy a spoustu jiných variant slazení. Záleží na vás, co preferujete. My jsme se zamilovali do kokosového cukru

  • Sojový lecitin je taková enigma. Někdo ho zatracuje, jiným nevadí. Díky němu čokoláda získává svou typickou konzistenci a zvládá větší teplotní rozdíly. Ve výrobku je ho v podstatě zanedbatelné množství a chuť nijak neovlivňuje.

  • Ostatní ingredience u sypaných čokolád. Tam si stačí dávat pozor na to, aby nešlo jen o emulgátory a aromata. Prostě tam mají být kousky toho, co čokoláda slibuje.

Bean to bar čokoláda
Úplně nejkratší složení má naše 100% Bean to bar čokoláda. No fakt, obsahuje jen jedinou složku. Zatraceně dobré kakaové boby z Dominikánské republiky.

Od čeho ruce pryč?

Tenhle seznam by naopak mohl být nekonečný. Vypíchneme ale pár chytáků, které se objevují nejčastěji.

  • Jiné tuky čokoláda obsahuje jen, když se šetřilo na kakaovém másle. To je totiž skutečně drahé. Přidávají se nejčastěji tam, kde se várky míchají ze všeho (ne)možného.

  • (Odtučněný) kakaový prášek je přesně ten případ. Boby se zbaví másla, které se nakonec nahradí třeba palmovým nebo řepkovým olejem. No a občas taky méně kvalitním kakaovým máslem, které by samo o sobě nebylo použitelné.

  • Vanilkové aroma nahrazuje pravou vanilku. Tady asi není co vysvětlovat.

Vanilkov%C3%A9%20lusky

Nás třeba vanilka v čokoládě baví. Proto používáme zrníčka z lusků a žádné umělé aroma nebo esence.

Čím víc procent, tím víc čokolády

Kdyby to bylo tak jednoduché. Procenta uvedená na obalech totiž označují obsah kakaové sušiny. Tedy součet všech složek, které můžete z bobů získat. A ano, počítá se tam právě i odtučněný kakaový prášek nebo příměs nekvalitního kakaového másla.

Takže jsme zase na začátku. Spíš než na procenta je potřeba se dívat na složení