Aby se čokoláda rozplývala na jazyku

Čokoláda není pochoutka. Čokoláda je zážitek. Umění. Zaplaví vás bohatostí chutí, naplní každý chuťový pohárek. A nebo se taky jen rozteče a zmizí dřív, než řeknete JANEK.

Jak tedy čokoládu vyždímat a dostat z ní úplně všechno?

jak_si_vychutnat_cokoladu

Nechvátejte, vychutnávejte

V dnešní době jsme zvyklí umění slupnout jako jednohubku. Film zkoukneme radši na monitoru PC, obrazy obdivujeme na internetu a hudbu hltáme zásadně při běhu jenom do sluchátek. Když se ale na chvíli zastavíme, vydechneme. Vychutnáme. Zjistíme, o co všechno jsme se tím zrychleným tempem připravili.

 bean_to_bar_cokolada

Čas strávený s uměním není obětí. Naopak. Je to přesně ta chvíle, která patří jen vám. Stačí si vytáhnout sluchátka z uší a užít si poctivou čokoládovou symfonii s celým orchestrem.

Věřte poctivému řemeslu

Aby to ladilo, potřebujete profesionální nástroj. Žádný umělý papundekl, ale ruční práci řemeslných mistrů.

  • Správná čokoláda křupe.
  • Netáhne se, nedrolí.
  • Je pevná a voní přírodou.
  • Že se v tom nevyznáte? Otočte krabičku a čtěte.

Bean to bar čokoláda

Chuť by měla vycházet z kvalitních kakaových bobů. Špetky nerafinovaného cukru, kapky sušeného mléka v bílé a mléčné variantě. Pak už si šikovné ruce často hrají. Občas přidají ovoce, jindy oříšky. Vždycky ale suroviny v prvotřídní kvalitě.  

Nalaďte se na čokoládu

Čokoláda, to je klid. Pohodlně se usaďte a nechte všechny smysly odpočívat. Zavřete oči, uvolněte se. Mozek se pak bude soustředit pouze na chuťové vjemy. A vy také.

Nechvátejte. Chuťové pohárky by měly být prázdné. Vypláchnutí perlivou vodou připraví dokonale partituru pro veškeré čokoládové tóny. Vezměte čokoládu a lehce k ní přivoňte. Aroma dotváří chuť a připraví vás na to velkolepé představení. Jen si vzpomeňte na rýmu a chuť jídel. Moc to nejde, co? Jen stěží ji totiž se zacpaným nosem ucítíte.

Nesnažte se tím prokousat

Jemně a pomalu. Žádný kvalt. Spíš než valčík, je to waltz. Ulomte si čokoládu a vložte ji do úst. Nekousejte! Je to zbytečné. Chuť se sice pocitově rychleji uvolní, ale plně nerozehraje všechny své tóny. Spolknete ji totiž dřív, než ji jazyk pořádně zaznamená.

jak_si_vychutnat_cokoladu

Nositelem chuti je v případě čokolády tuk. V případě kvalitní čokolády je to kakaové máslo. To je takový tukový Pavarotti (nehledě na jeho tělesnou konstituci). Obsahuje vysoký podíl antioxidantů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin.

Aby ale udělalo své, musí se mu dopřát čas. A tělesná teplota je ideální. Právě při té dochází k jeho rozpouštění a kakaové částečky v něm obalené mají čas se rozlít po celém jazyku. Do jednotlivých chuťových pohárků.

Čokoláda nehraje sólo

Kdepak. Je to harmonie chutí. Při správné konzumaci si pochutnáte na sladkých, hořkých i kyselých tónech.

Stačí malý kousek. Lehce ho přitlačte špičkou jazyka na horní patro. V tu chvíli se začne uvolňovat chuť a vy ucítíte jemnou sladkost. Jak se čokoláda začne rozlívat po ústech, rozvine se kyselost a ve chvíli polykání i příjemná hořkost.

Nebojte se to trochu osolit

Sůl na čokoládě funguje naprosto geniálně. Jak jistě víte, běžně se přidává do pečení. Vytahuje totiž sladkost a podporuje její intenzitu. U čokolády to ale dokáže pořádně rozehrát. Neobvyklé kombinace přírodních chutí vás donutí vnímat jejich plnost. Zjistíte, že není potřeba zbytečné chemie a zvýrazňovačů. Stačí poctivé řemeslo a může vzniknout mistrovské dílo.

 cokolada_se_soli

Čokoláda není k jídlu. Nemá nás nacpat. Má uspokojit naše chutě. Nehltejte, vychutnávejte. Užívejte.