Čokoláda není pochoutka. Čokoláda je zážitek. Umění. Zaplaví vás bohatostí chutí, naplní každý chuťový pohárek. A nebo se taky jen rozteče a zmizí dřív, než řeknete JANEK.
Jak tedy čokoládu vyždímat a dostat z ní úplně všechno?
Nechvátejte, vychutnávejte
V dnešní době jsme zvyklí umění slupnout jako jednohubku. Film zkoukneme radši na monitoru PC, obrazy obdivujeme na internetu a hudbu hltáme zásadně při běhu jenom do sluchátek. Když se ale na chvíli zastavíme, vydechneme. Vychutnáme. Zjistíme, o co všechno jsme se tím zrychleným tempem připravili.
Čas strávený s uměním není obětí. Naopak. Je to přesně ta chvíle, která patří jen vám. Stačí si vytáhnout sluchátka z uší a užít si poctivou čokoládovou symfonii s celým orchestrem.
Věřte poctivému řemeslu
Aby to ladilo, potřebujete profesionální nástroj. Žádný umělý papundekl, ale ruční práci řemeslných mistrů.
- Správná čokoláda křupe.
- Netáhne se, nedrolí.
- Je pevná a voní přírodou.
- Že se v tom nevyznáte? Otočte krabičku a čtěte.
Chuť by měla vycházet z kvalitních kakaových bobů. Špetky nerafinovaného cukru, kapky sušeného mléka v bílé a mléčné variantě. Pak už si šikovné ruce často hrají. Občas přidají ovoce, jindy oříšky. Vždycky ale suroviny v prvotřídní kvalitě.
Nalaďte se na čokoládu
Čokoláda, to je klid. Pohodlně se usaďte a nechte všechny smysly odpočívat. Zavřete oči, uvolněte se. Mozek se pak bude soustředit pouze na chuťové vjemy. A vy také.
Nechvátejte. Chuťové pohárky by měly být prázdné. Vypláchnutí perlivou vodou připraví dokonale partituru pro veškeré čokoládové tóny. Vezměte čokoládu a lehce k ní přivoňte. Aroma dotváří chuť a připraví vás na to velkolepé představení. Jen si vzpomeňte na rýmu a chuť jídel. Moc to nejde, co? Jen stěží ji totiž se zacpaným nosem ucítíte.
Nesnažte se tím prokousat
Jemně a pomalu. Žádný kvalt. Spíš než valčík, je to waltz. Ulomte si čokoládu a vložte ji do úst. Nekousejte! Je to zbytečné. Chuť se sice pocitově rychleji uvolní, ale plně nerozehraje všechny své tóny. Spolknete ji totiž dřív, než ji jazyk pořádně zaznamená.
Nositelem chuti je v případě čokolády tuk. V případě kvalitní čokolády je to kakaové máslo. To je takový tukový Pavarotti (nehledě na jeho tělesnou konstituci). Obsahuje vysoký podíl antioxidantů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin.
Aby ale udělalo své, musí se mu dopřát čas. A tělesná teplota je ideální. Právě při té dochází k jeho rozpouštění a kakaové částečky v něm obalené mají čas se rozlít po celém jazyku. Do jednotlivých chuťových pohárků.
Čokoláda nehraje sólo
Kdepak. Je to harmonie chutí. Při správné konzumaci si pochutnáte na sladkých, hořkých i kyselých tónech.
Stačí malý kousek. Lehce ho přitlačte špičkou jazyka na horní patro. V tu chvíli se začne uvolňovat chuť a vy ucítíte jemnou sladkost. Jak se čokoláda začne rozlívat po ústech, rozvine se kyselost a ve chvíli polykání i příjemná hořkost.
Nebojte se to trochu osolit
Sůl na čokoládě funguje naprosto geniálně. Jak jistě víte, běžně se přidává do pečení. Vytahuje totiž sladkost a podporuje její intenzitu. U čokolády to ale dokáže pořádně rozehrát. Neobvyklé kombinace přírodních chutí vás donutí vnímat jejich plnost. Zjistíte, že není potřeba zbytečné chemie a zvýrazňovačů. Stačí poctivé řemeslo a může vzniknout mistrovské dílo.
Čokoláda není k jídlu. Nemá nás nacpat. Má uspokojit naše chutě. Nehltejte, vychutnávejte. Užívejte.