Jak se vyrábí JANKOVO srdíčko?

Květen se nám nezadržitelně blíží a tím i svátky, které máme spojeny s oslavou lásky. Ať už je to první máj nebo den našich milovaných maminek. A když se řekne láska, myslím si, že všem se hned vybaví srdce. U nás je to to JANKOVO.

Jak se takové JANKOVO čokoládové srdíčko vyrábí? Pojďme se na to společně podívat.

Jak na to?

Základem srdíček, jako u všech našich čokoládových výrobků, je kvalitní čokoláda, která se nejprve musí nachystat, aby se s ní dalo pracovat. K tomu dochází při temperaci čokolády, kdy se čokoláda ohřeje na 45 °C, aby se následně rychle schladila na pracovní teplotu kolem 30 °C. Temperací čokoláda získá hladkou texturu, lesklý vzhled a křupavou strukturu. Pak můžeme začít. Pokud bychom chtěli čokoládové srdíčko, stačí už jen čokoládu vylít do formy, nechat zatuhnout a vyklepnout jako například malé srdíčko z ruby čokolády.

JVB_9236

Pojďme srdíčko ale posypat...

Na posyp používáme buď lyofilizované ovoce, ořechy nebo další ingredience. Fantazii se meze nekladou. Proces výroby je stejný, ale v momentě, kdy je srdíčko ve formě, posypeme ho právě lyofilizovaným ovocem jako jsou jahody, maliny nebo ostružiny. Ty mohou být rozdrceny na prach, nebo je nakrájíme a přidáme jako větší kousky. Nebo srdce posypeme právě oříšky. Je už jen na nás, jakou kombinaci zvolíme.

JV0_3289

Na menší srdíčka, která jsou podobná lízátkům, pak vkládáme na rovnou stranu například dvě mandle nebo posyp.

Duté a přitom tak krásné. Jak na něj?

Tady už je to složitější. Srdce můžeme mít tmavé, růžové nebo z ruby čokolády.

Důležitým pomocníkem, bez kterého by to nešlo, je kakaové máslo. Pomocí něj se do formy nastříkají tečky a air brushem (vzduchový štětec) se nabarví v jedné nebo ve dvou vrstvách. Následuje tuhnutí, po kterém se polovina formy vyleje čokoládou. Zaklopí se, upevní a začne se točit v rukách, aby se čokoláda rovnoměrně rozlila. Jako bychom dělali koktejl. Necháme vytuhnout, opatrně rozděláme a vyklepneme. Duté JANKOVO srdce z lásky je na světě.

JV9_9040

U ruby čokolády uděláme nejprve pomocí štětečku zlaté tečky a formu následně vylejeme čokoládou.

JV9_9066

V případě JANKOVA srdíčka tří barev smícháme tmavou, mléčnou a bílou čokoládu tak, aby finálním výsledkem bylo krásné a nerušené prolínání barev, které známe jako mramorování.JV9_3687-EDITruce2

 

Pojďme JANKOVO srdíčko naplnit…

Postup jako při výrobě pralinek. Pomocí bílého kakaového másla uděláme tečky a následně štětečkem vybarvíme kakaovým máslem. Vznikne tak červené, modré nebo vesmírné. Vyleje se temperovanou bílou čokoládou, aby nám vznikla skořápka jako u pralinek. Přebytek se vyklepe, začistí a nechá se vytuhnout. Takto připravené srdíčko vyplníme arašídovým krémem s kousky arašídů nebo lískovkou s kousky lískových ořechů (Crunchy). Stejně jako u pralinek v momentě, kdy nám náplň zatuhne, přetáhneme zadní stranu bílou čokoládou, abychom srdíčko uzavřeli a náplň tak schovali.

srdce-krojene-polovina-plnena-cokoladove-cokolada-modre-cokoladovna-janek

Teď už je jen na vás, jakou variantu si vyberete.