Jaké složení má mít bílá čokoláda

Hlavně krátké. Ani tady se žádné překvapení nekoná. Opakujeme to sice pořád, ale tak to prostě u kvalitní čokolády je. Pozor ale, bílá čokoláda není jen jakási odbarvená hmota. Nebo snad jen směs toho, co zbylo při výrobě. 

Bílá čokoláda

 V jednoduchosti je krása

… jak by řekl klasik. A my vlastně taky. Když jsou totiž kvalitní vstupní suroviny, není jich potřeba moc. 

  • Kakaové máslo je základem. Bez něj to nejde. A když jde, tak ruce pryč. Nejcennější složka kakaového bobu se totiž často nahrazuje. No a taková čokoláda pak za moc nestojí.

  • Cukr, protože život si je prostě potřeba osladit. Bez něj by navíc bílá čokoláda postrádala svoji typicky sladkou chuť. 

  • Sušené mléko spojuje všechny chutě a dodává vláčnost. Třeba my používáme výhradně kvalitní plnotučné mléko. Čokoláda je díky němu dokonale jemná a rozplývá se na jazyku.

  • Pravá vanilka čokoládu nádherně provoní. V kvalitní bílé čokoládě byste neměli najít nic jiného než zrníčka pravé voňavé vanilky. Žádná umělá aromata. To u nás nevedeme.

  • Sojový lecitin je taková enigma. Někdo ho zatracuje, jiným nevadí. Díky němu čokoláda získává svou typickou konzistenci a zvládá větší teplotní rozdíly. Ve výrobku je ho v podstatě zanedbatelné množství a chuť nijak neovlivňuje. 

Ale fantazii se meze nekladou

I proto nás naše práce pořád tak baví. Objevujeme kombinace, které třeba nemusí dávat na první pohled smysl. Ale na první ochutnání jo. Taková bílá čokoláda s chilli nebo pepřem je úplně neskutečná. 

Bílá čokoláda s chilli   Bílá čokoláda s pepřem

Hlavní je, že jde stále o kvalitní ingredience. Vždyť už to znáte. Žádné aromata, žádné esence. 

Jak si vybrat tu pravou?

Je to lehké. Nenechte se šidit. A jestli si pořád nebudete jisti, mrkněte na složení.

  • Kvalitní čokoláda není nikdy vážně bílá. Proto si vždy vybírejte tabulky krémovějších barev. Vždyť hlavní složkou je kakaové máslo. Bílá čokoláda by tak měla mít právě jeho odstín. I bez barviv!

  • Kakaové máslo musí být ve složení vždy na prvním místě. Pozor tak na jeho náhrady. Ono je totiž fakt cenné. Takže jakmile se dočtete něco o palmovém, slunečnicovém nebo jakémkoliv jiném oleji, neberte to. 

Je bílá čokoláda opravdu čokoládou?

Jo, je. Jakože se JANEK jmenujeme. Vždyť jeho hlavní složka je kakaové máslo, které pochází z kakaového bobu. Navíc se připravuje v podstatě stejně jako ostatní druhy. Vyberou se kvalitní boby, oddělí se prášek od kakaového másla a to pak projde melanžérem. Ale dost už psaní. Jdeme radši ochutnávat.