7 tipů, jak si osladit (a přežít) advent

Prosinec umí být pořádně hořký (a ne tak dobře jako naše tmavá čokoláda). Se svařákem a cukrovím je ve vzduchu cítit i nefalšovaná vánoční panika. Přitom stačí znát jen pár fíglů, aby byl předvánoční čas fakt sladký. A hlavně klidný. 


1) Připravte si domácí likér

Domácí Baileys

A hlavně ho pak pravidelně upíjejte. Každý večer si nalijte skleničku (nebo dvě) a na chvilku úplně vypněte. Abyste teď honem rychle nehledali recept, jeden pro vás máme. V lednici vám flaška vydrží až 2 měsíce, takže se nebojte udělat zásobu. Věříme, že bodne. 

Co budete potřebovat?

  • 395 ml karamelového salka (1 konzerva)
  • 250 ml smetany
  • ½ lžičky vanilkového extraktu nebo lusku
  • 1 ristretto (nebo lžíci fakt silné kávy)

 

Jak připravit čokoládovo-karamelový likér?

  1. Připravte si kafe a nechte ho vychladnout
  2. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Pokud nevíte, jak na to, mrkněte na náš návod.
  3. Všechny přísady dejte do mixéru a 2 minuty mixujte.
  4. Naplněnou a uzavřenou láhev dejte do lednice a nechte alespoň 24 hodin uležet. 

Jestli máte v okolí nějakého mlsouna, můžete udělat i jednu flašku pro něj. Stačí ji pak jen opentlovat a dárek je na světě.

2) Neodbývejte se

I když teď myslíte hlavně na ostatní, nezapomínejte ani na sebe. Dopřejte si večer horkou vanu, přečtěte si nějakou knížku nebo prostě doma tančete a zpívejte. Dělejte dál, co vás baví. 

Neodbývejte se ani o Vánocích

Vždyť kvůli vánočnímu šílenství se přece nemusíte vzdávat svých koníčků. Ani času, který trávíte jen sami se sebou.

3) Zachumlejte se

To se nedá nic dělat, když nás počasí vlastně posílá pod deku. Vyhřátou, měkoučkou a tak pohodlnou. Úplně ideální je se do ní schovat hned, co vylezete z horké sprchy. Abyste nestačili ani trochu vychladnout. 

Horká čokoláda pod dekou

A když si k tomu ještě uděláte hrnek pořádné horké čokolády, nikam už se vám chtít nebude. 

4) Udělejte si čas na ty, které máte rádi

Abyste se viděli s vašimi nejmilejšími, nemusíte čekat do Vánoc. Jestli vám někdo chybí, řekněte mu to. Určitě najdete v diáři pár hodin, které si společně užijete. A nebo si aspoň zavolejte. Takové objetí po telefonu umí taky hodně.

Čas s rodinou a přáteli

Ale tohle všechno platí i naopak. Jestli vám někdo pije krev, zbytečně s ním neztrácejte čas. Věnujte ho radši tomu (nebo těm), co vás pohladí na duši. 

5) Dárky tolik neprožívejte

My víme, že se to snáz řekne, než udělá. A je nám taky jasné, že chcete udělat radost. Ale přicházet každý rok s něčím novým je prostě na palici. Tak si letos vydechněte a nechte to na nás. Láska (k bližnímu svému) přece prochází žaludkem.  

6) Úklid nikam neuteče 

Aby toho nebylo málo, máme ještě tradici velkého předvánočního úklidu. Postupy a očekávání se dědí z generace na generaci. A nervy s tím spojené taky. Přitom o nic nejde. Návštěva nevejde do dveří a neotočí se na podpatku jen proto, že jste neumyli okna. S vysmejčeným bytem bez jediného smítka si svátky víc neužijete.

Předvánoční úklid

Na úklid máte celý rok – za to na adventní pohodu jen 4 týdny. 

7) Nevěřte sociálním sítím

Dokonale nazdobený byt, cukroví jak z katalogu a vánoční pohoda v každém příspěvku. Koukat se na takovouhle pohádku 24/7 je dost vyčerpávající. Obzvlášť, když ji sami nežijeme. 

Nevěřte sítím

Jenže nikdo si na sítě nebude věšet fotky špinavého nádobí nebo nevyžehlené hromady prádla. A vsaďte se, že i v té zdánlivé pohádce je prostě sem tam chaos. Všude je to totiž úplně stejné. Takže jestli vás on-line svět jiných frustruje, přestaňte je sledovat. Uvidíte, jak se vám uleví.


Za rok nás to čeká znova

Co nestihnete letos, tak můžete udělat za dalších 365 dní. A nebo taky ne. Zkuste se zkrátka trochu vymanit z té mašinérie. Víme, je to sakra těžké, ale ten klid za to stojí a vaše nervy vám poděkují. Ale klidně je trochu obalte v čokoládě – pro jistotu.