Jak chutná nugát?

Lepší otázka by možná byla – jak chutnat má. Proč? Protože ten poctivý, ještě krájený a plný chuti, už dávno vystřídaly nejrůznější náhražky. Fígle a triky, jak na výrobě ušetřit. A co si budeme povídat, není to ono.

Co to nugát vlastně je

Všeobecně řečeno jde o cukrářskou hmotu. To ale moc neprozradí. Základem jsou oříšky a něco sladkého, med nebo cukr. A často se přidává ještě něco navíc. Vaječné bílky, kandované ovoce nebo se cukr nechává zkaramelizovat – aby byl výsledek hutnější. Takže podob a chutí má nugát nespočet.

O%C5%99echy%20jako%20z%C3%A1kladn%C3%AD%20slo%C5%BEka%20nug%C3%A1tu

Vždycky ale ucítíte oříšky. Ať už mandle, pistácie nebo arašídy. Jejich tóny se spojí se sladkostí a vznikne tak dokonalá hra chutí. Občas je to jemný krém, jindy zase křupavý plátek. Vždy záleží na přidaných ingrediencích a zpracování. Buďte ale na pozoru, ať nenaletíte. 

… a co naopak není

Když se nugát šulí, vzniká z toho jen sladká hmota. Jakmile ve složení najdete kukuřičný sirup, sacharózu, rostlinný tuk nebo třeba škroby, ruce pryč. A nebo víte co? Klidně se zakousněte, ale my jsme vás varovali. Aby ta hmota alespoň nějak chutnala, je přeslazená. Protože jak dobře víme – když je to sladké, tak to chutná. Většinou si ale z chuti víc nezapamatujete. A rozhodně si nepochutnáte na nugátu.

Co%20je%20nug%C3%A1t%20podle%20z%C3%A1kona

Teď trochu právničiny. U nás tohle není zákonem výslovně ošetřeno. Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. se nugát řadí mezi cukrovinky. Není ale stanovené, co musí (nebo naopak nesmí) nugát obsahovat. Takže výrobci mají docela volnost. Neznamená to ale, že nugátem může být cokoliv. Považuje se totiž za tzv. vžitý název. Právě kvůli (a možná i díky) tomu by mělo cokoliv s názvem "nugát" odpovídat cukrovince, kterou lidé od výrobku s takovým názvem očekávají. 

Jak dělá nugát JANEK?

Pečlivě přebrané arašídy rozmixujeme a utřeme. Na jemnou pastu. A to bychom nebyli JANEK, aby si do našeho nugátu nenašla cestu čokoláda, že jo. Takže třetina arašídového krému jde do mléčné, třetina do hořké a třetina do bílé čokolády. Ručně pak vše vylijeme a vyrobíme tu naší tříbarevnou nádheru.

JANK%C5%AEV%20ara%C5%A1%C3%ADdov%C3%BD%20nug%C3%A1t

Ve složení tak nenajdete nic, co tam být nemá. Jak je u nás zvykem. 50 % tvoří arašídy a 50 % naše poctivé domácí čokolády. A že to stojí za to!