Když se řekne nugát

Co se vám vybaví, když se řekne poctivý nugát?

Málokdo ví, že nugát má svůj den. Ten připadá na 26. března. Když se ale řekne nugát…

Mnozí z nás v hlavě zabrouzdáme do našeho dětství, jak nám babičky kupovaly malé kousky tříbarevného nugátu v plechové krabičce zabalené do tenkého průhledného papíru. Se svou oříškovou příchutí se nám pak doslova rozplýval v ústech.

My jsme první várku našeho arašídového nugátu udělali v říjnu roku 2018. Oblíbili jste si ho a od té doby jsme ho prodali tisíce a tisíce kusů. Stal se jednou z našich vlajkových lodí.

JV9_5186

A co že nugát vlastně je?

Když se řekne nugát, všichni si vybavíme ten typicky malý kousek trojbarevného bloku tmavé, bíle a mléčné čokolády, který nám klouže v prstech. Všeobecně řečeno jde ale o cukrářskou hmotu. To nám ale moc neprozradí. Základem jsou oříšky a něco sladkého, med nebo cukr. Často se pak přidává ještě něco navíc. Vaječné bílky, kandované ovoce nebo se cukr nechává zkaramelizovat – aby byl výsledek hutnější. Takže podob a chutí má nugát nespočet. U nás kromě arašídového najdete mandlový, pistáciový, nebo lotusový.

JV9_3513Když se pak nugát šulí, vznikne z toho jen sladká hmota. V tom pravém, krájeném nugátu ucítíte plnou chuť oříšků. Ať už jsou to mandle, pistácie, nebo arašídy. Jejich tóny se spojí se sladkostí a vznikne tak dokonalá hra chutí.

Kde se ale nugát vzal?

Historie nugátu sahá daleko do minulosti. Některé teorie uvádějí, že se nugát poprvé objevil ve starověkém Římě, kdy se mělo jednat o pokrm z medu, mandlí a vajíček. Ten měl být pak určen jako oběť bohům.

Jiné prameny uvádějí, že pochází z Řecka, kde se místo mandlí používaly vlašské ořechy. Ten se později měl rozšířit do Francie, kde vlašské ořechy v 17. století měly nahradit mandlemi, a to zásluhou Oliviera ze Serres, který pěstoval mandloně.

První továrna na výrobu nugátu pak vznikla v 18. století ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Nugát a 90ky

Klasický oříškový tříbarevný nugát se stal hvězdou devadesátých let. Osobně se můžu jen připojit k mnoha dalším, kteří s nostalgií vzpomínají, jak nesměl nugát chybět u babičky v kredenci. Ta neodolatelná vůně a sladká chuť, která se rozplývala na jazyku. Při každé návštěvě babičky to byl jako malý sladký rituál. Sednout si ke stolu, kde na talířku čekal ten lahodný nugát. To byla radost sama o sobě. Vždy jsme se tak těšili, jak si na něm společně pochutnáme a popovídáme si o všem možném. Krémová oříšková vrstva, která se nám jemně lepila na patro. To byly chvíle, které jsme si opravdu užívali.

JV5_7049

Dokonce i teď, když si vzpomenu na tu chvíli, kdy babička vytáhla ze svého kredence tu malou krabičku s nugátem, se mi rozsvítí oči. Je to taková malá vzpomínka na dobu minulou, kdy se zdálo, že čas běžel pomaleji a sladkosti měly ještě ten pravý domácí šmrnc. Teď, v době, kdy máme na výběr z nejrůznějších exotických dobrot, klasický arašídový tříbarevný nugát pro mě zůstává nezaměnitelnou hvězdou. Je to nejen jeho lahodná sladkost, ale i kousek dětství a rodinné pohody, která nejde zapomenout.

A tak jsme se rozhodli, že v této tradici budeme pokračovat. 😊

JVB_8024

Jiný kraj, jiný mrav…

Mezi základní verze nugátu patří nugát bílý a nugát hnědý. Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru. Svou konzistencí tak připomíná turecký med. Hnědý nugát obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr. Může být ve formě měkké hmoty nebo křupavého plátku. Američané přidávají čokoládu a v Rakousku zase kakaovou hmotu, mandle a kakaové máslo. V Austrálii a ve Francii je nugát tvořen z 50 % mandlemi.

My jsme hrdí na ten náš český z JANKA.

JV9_2479

Od arašídů k vám

A to stylově hezky po JANKOVI. Po tom, co pečlivě přebrané arašídy rozmixujeme a utřeme na jemnou pastu. Následně přidáme i čokoládu. Třetina arašídového krému tak putuje do hořké, třetina do bílé a třetina do mléčné čokolády. Pak už jen ručně naplníme, necháme vytuhnout a vyklepneme. Tříbarevná nádhera je na světě. A pamatuje si to lupnutí, když jste otevírali jako děti tu plechovou krabičku?

To by nebyl JANEK, kdybyste to nemohli zažívat znovu.

JV9_8819