Co je ruby čokoláda?

Všichni známe čokoládu hořkou, mléčnou nebo bílou. Možná ale zaznamenali nebo dokonce ochutnali růžovou čokoládu. 

Co je ruby čokoláda

Ruby čokoláda, známá taktéž jako "růžová" čokoláda, je potenciálním novým druhem čokolády. Jako hotovou surovinu ji na trh dodává společnost Barry Callebaut. Proces výroby je utajen, ale víme, že nejsou přidána žádná barviva, která by čokoládu "přebarvila na růžovo". Barva je tedy čistě přírodní.

Jak toho je docíleno?

Jedná se o speciální typ kakaových bobů, které jsou uvnitř narůžovělé. My, jako výrobci čokolády z kakaových bobů (ochutnejte naši edici Bean to bar) víme, že růžová barva je typickým znakem téměř všech kakaových bobů. Při výrobě ruby čokolády muselo být použito "kouzlo", které tuto barvu udrží a zvýrazní.

Jedná o velmi krátký proces fermentace (bývá obvykle daleko delší). Tím se barva navíc zakonzervuje kyselinou citrónovou, která čokoládě dodává i specifickou ovocnou chuť.

ruby-cokolada

Jedná se tedy o nový druh čokolády?

Na tuto otázku je zatím těžké odpovědět. Z výrobního procesu se dá říci, že ano. Vyhlášky a nařízení prozatím neznají termín "ruby čokoláda" a ani nejsou známy zákonné podmínky výroby takové čokolády. Vše je tedy otázkou času a poptávky vás, spotřebitelů, která donutí konat i úřady a z ruby čokolády se stane samostatný nový druh.

Kouzlo ruby čokolády pochopila i společnost Magnum, která představila novou verzi oblíbené zmrzliny a jako první na světě zkombinovala ruby čokoládu a zmrzlinu.

Vy u nás můžete mezitím ruby čokoládu ochutnat.

cokolada6