O ruby čokoládě

Slunečné a teplé dny k nám dorazily dříve než obvykle, a příroda kolem se rozzářila. Květiny se otevírají do krásy a stromy se postupně obalují pestrobarevnými květy. Jaro je v plném proudu a ve vzduchu lze cítit jeho vzrušující energii. Ale pro některé z nás, alergiky, to může být čas bojů s rýmou a svěděním očí. Přesto, při pohledu na nádherně rozkvetlou Sakuru ozdobnou se mi vybaví jen jedno – Ruby čokoláda.

Růžová oslnivá barva a ovocná chuť, která nám dodává tu správnou dávku radosti a sladkosti. Ačkoli většina z nás zná klasické typy čokolády – mléčnou, bílou a hořkou, tento potencionální nový druh čokolády, Ruby, je zcela jedinečný.

JV5_7600-EDITJV5_6784

Kde se ruby čokoláda vzala?

Ruby čokoláda, známá také jako „růžová čokoláda“, je čtvrtým druhem čokolády. Tento speciální typ čokolády byl představen společností Barry Callebaut v roce 2017. Co tuto čokoládu odlišuje od tradičních druhů čokolád, jako je mléčná, hořká nebo bílá, je její přírodní odstín a chuť. Světle růžová s lehkou ovocnou a kyselkavou tóninou, přičemž je tohoto dosaženo díky velmi krátkému procesu fermentace, který bývá obvykle daleko delší. Bez přidání umělých barviv nebo příchutí.

JV5_7019

Jak se ruby čokoláda vyrábí?

Jedná se o speciální odrůdu kakaových bobů Ruby cocoa, které jsou speciálně vybrány pro svou přírodně narůžovělou barvu, kdy následným procesem se barva ještě více zvýrazní. Tento proces zpracování je sice tajný, ale my víme, že nejsou přidána žádná barviva, která by čokoládu „přibarvila více na růžovo“. Jako výrobci čokolády z kakaových bobů (ochutnejte naší edici Bean to bar) víme, že růžová barva je typickým znakem téměř všech kakaových bobů. Kromě vzhledu je ruby čokoláda charakteristická také svou jemnou ovocnou chutí a lehce kyselkavou svěžestí. Ne nadarmo tato nová varianta získala na popularitě pro svou unikátnost a inovativní přístup k výrobě čokolády.

JV9_2737

K čemu všemu se dá ruby čokoláda využít?

Kromě tabulky čokolády se díky snadnému rozpouštění dá použit jako poleva či dekorace, do máslových krémů nebo je z ní skvělá horká čokoláda.  Najdete ji také v podobě bonbónů nebo v našem případě čokoládových srdíček. V podstatě je jen na vás, jestli ji sníte takovou, jaká je, nebo z ní vymyslíte něco nového. Není však potřeba přidávat mnoho surovin, nejlépe se s ní pracuje v nejčistší podobě. Ruku v ruce jde dohromady například s malinami, pistáciemi nebo takovým kozím sýrem. Co takový malinový cheesecake s ruby čokoládou? Je to opravdu jen a jen na vás.

JV5_4939-passion-ruby-2023_1JV5_0183-HEART_1_0_04_1COKOLADA-MLECNA-3_1_17-bez-celofaniSRDICKA_1_2_01

S ochutnáním ruby čokolády vám rádi pomůžeme.

Nabízí se nám tak zcela nový zážitek, který můžeme sdílet s rodinou a přáteli. Jeho výrazná barva a jemná chuť ho dělají ideálním doplňkem pro každou příležitost. A kdy jindy si užít tu radost z jara a rozkvetlých stromů než s lahodným kouskem Ruby čokolády v ruce? Nechte se unést touto novou čokoládovou revolucí a dopřejte si chuť jara ve své nejsladší podobě.