Jaké má mít kakao složení?

Nečekejte od nás žádné litanie. Je to totiž (jako vždycky) stručné. Ostatně jako všechno, co je poctivé. Pravé přírodní kakao by se totiž mělo skládat z jedné jediné ingrediencekakaového bobu. Nic víc není třeba. Teda když je fakt kvalitní. 

Na bobech záleží

A to doslova. Pokud totiž chceme mít kakao kvalitní, musí být kvalitní i boby. A taky čisté

Kakaové boby

Sem tam se tohle trošku šmelí. Ředí se třeba kakaovými slupkami. A to je špatně. V české legislativě je dokonce uvedeno, že kakaový prášek musí být ZBAVENÝ slupek. Když není, tak to poznáte hlavně na chuti. Ta totiž nebude tak výrazná a bohatá.  

... a na tuku taky

Konkrétně na voňavém a jemném kakaovém másle. A při výrobě kakaa by tam z těch bobů nějaké zbýt prostě mělo. Podle českých vyhlášek by mělo obsahovat vždycky aspoň 20% tuku. Přes to vlak nejede. Jinak se musí být na obalu jasně řečeno, že jde o „kakao se sníženým obsahem tuku“. 

Kakaové máslo je vynikající, ale drahé

Naše kakao obsahuje dokonce 21% kakaového másla – což je ideální poměr pro chuť i do kuchyně.

Rozmohl se nám tady takový nešvar

Jak je totiž kakaové máslo dobré, tak je drahé. A tak má občas někdo roupy a zkouší ho v kakaových prášcích nahradit jinými tuky

Nejraději výrobci kakaové máslo nahrazují třeba slunečnicovým nebo řepkovým olejem. A co to způsobí? No jasně, že zhoršení chuti. Ta už nebude mít tak hluboký kakaový profil. Chuť levného tuku může úplně zastínit všechno ostatní. 

Barva toho dokáže taky hodně prozradit

Kakaový prášek musí být světle hnědý

Kakao by totiž mělo být hnědé. Spíš světlé a rozhodně ne černé. Příliš tmavá barva totiž značí většinou jediné – alkalizaci.

Co to alkalizace je?

Jde o proces při kterém se do kakaové hmoty přidají alkalizační činidla. Což jsou nejčastěji různé regulátory kyselosti. Kakao totiž přirozeně kyselé je. U nekvalitních kakaových bobů nebo při nešetrném zpracování je ale tahle acidita výraznější. A často vyloženě nepříjemná. Takže se zachraňuje, co se dá, právě alkalizací. S ní neklesá jen kvalita, ale taky často cena

Proto si dávejte pozor. A vždycky, než kakao pořídíte, tak zkontrolujte složení, barvu i cenu. Ať z něj něco máte. A nevyhodíte peníze za umělou chuť.