V jednom z předešlých článků jsme psali o potenciálu kakaových nibsů. Ale co s kakaovými slupkami, které zbydou po oloupání kakaových bobů? Mohlo by se zdát, že se jedná pouze o vedlejší produkt při výrobě čokolády a kakaa, který vezmeme a vyhodíme. To by byla ale chyba!
Kakaové slupky mohou být
...velmi inspirativní a nabité potenciálem. Když se totiž podíváte na tyto zdánlivě nepoužitelné vedlejší produkty čokoládové výroby, vidíte moře možností. Už jen ten pocit, že z odpadu můžeme přeměnit cenný produkt, který přináší prospěch lidem po celém světě.
Pojďme se na to podívat blíže, ať z toho nejsme JANEK
Stejně jako kakaové nibsy (které u JANKA máme) jsou kakaové slupky bohaté na živiny a mohou být využity různými způsoby, aby se snížila ztráta potencionálně užitečných látek.
Jak tedy mohou být kakaové slupky zpracovány?
🍫Výroba kakaového prášku. Ten můžeme využít při přípravě čokoládových výrobků, nápojů, ale i dezertů. Slupky jsou fermentovány, usušeny a následně rozemlety na jemný prášek.
🍫Výroba kakaového tuku. Při tomto procesu jsou kakaové slupky lisovány za studena nebo za tepla, aby se získalo kakaové máslo. Dochází tak k oddělení tuku od sušiny a výsledný kakaový tuk se používá v kosmetických produktech, farmaceutickém průmyslu a také při výrobě čokolády.
🍫Potravinářské doplňky: Kakaové slupky mohou být zpracovány do doplňků stravy nebo přírodních potravinářských barviv a přísad.
🍫Krmivo pro zvířata, zejména pak pro dobytek.
🍫Organická hnojiva. Mohou se kompostovat nebo mohou být použity jako organické hnojivo pro zlepšení půdy.
🍫Výroba energie. V některých regionech dochází ke spalování kakaových slupek pro výrobu energie.
Je důležité zajistit, aby byly kakaové slupky zpracovány ve výživově bezpečných podmínkách a aby se minimalizovaly enviromentální dopady.
Tak co, jste z toho ještě JANEK?
