Co jsou kakaové nibsy?

Když se řeknou kakaové boby, všem je jasné, o čem je řeč. Když se ale řeknou kakaové nibsy, málokdo tuší. I ve mně vyvolaly zvědavost a touhu po objevní.

Co tedy přesně jsou a jaké mají využití?

V záplavě výrazů spojených s kakaovými boby jsou kakaové nibsy takovým tajuplným pokladem. V podstatě jsou to ale drobné kousky rozemletých kakaových bobů, které mají široké využití v kulinářském světě.

Kdybychom se přenesli zpět do 90. let...
Kdy kakaové nibsy teprve začaly pronikat do povědomí a kuchyní lidí, měli bychom podobnou reakci jako dnes: zvědavost a touhu poznat novou ingredienci. V době, kdy byla kuchyně spíše tradiční, bylo použití kreativních ingrediencí jako kakaové nibsy opravdovým průlomem. Výraz „kulinářské dobrodružství“ tak znamenal úplně něco jiného. Kakaové nibsy byly v devadesátkách přijímány s otevřenýma očima a nevinným zvědavým nadšením, které vyvolávalo vzrušení nad novými možnostmi v kuchyni.

JV9_6035

Nibsy jsou malé kousky kakaových bobů

nasušené a nasekané. Vše začíná sklizní kakaových plodů. Následně jsou vytažené kakaové boby fermentovány, což je důležitý krok, který ovlivňuje chuť a aroma kakaa. Po fermentaci jsou boby sušeny, buď na slunci nebo uměle. Po usušení jsou očištěny od slupek a jader. Nakonec jsou rozemlety na hrubé kousky známé jako kakaové nibsy.

JV5_8795-EDIT-KAKAOVE-NIBSY_copy

Jak chutnají?

Představte si, že se se vaše chuťové buňky ocitnou v malém ráji plném intenzivního aroma. Kakaové nibsy totiž zachovávají bohatou chuť a vůni kakaových bobů, což je základ pro mnoho sladkých i slaných receptů. Zajímavé je, že jejich textura je křupavá a lehce nahořklá, což dodává jídlu či nápoji jedinečný charakter.

Nejen bohatá chuť a vůně, jsou i zdravé.

Jsou zdrojem antioxidantů a dalších živin, což může přinášet zdravotní přínosy, zejména pokud jsou konzumovány v míře. Mají tak některé zdravotní výhody, zejména pokud jsou konzumovány v mírném množství jako součást vyvážené stravy.

Pojďme se podívat na některé z nich.

  • Jsou bohatým zdrojem antioxindantů, jako jsou flavonoidy, polyfenoly a katechiny, které mohou pomoct v oxidačním stresu a zánětům v těle.
  • Pro zdravé srdce. Jsou studie, které naznačují, že konzumace potravin bohatých na kakao může přispět k ochraně srdce tím, že snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zlepšuje cévní zdraví díky obsahu flavonoidů.
  • Obsahují theobromin, což je látka, která pomůže zvýšit hladinu energie a zlepšit náladu.
  • V neposlední řadě jsou kakaové nibsy zdrojem minerálů, jako jsou hořčík, železo, vápník nebo mangan.

Je potřeba si ale uvědomit, že kakaové nibsy obsahují také kalorie a jsou bohaté na tuk. To může při přílišné konzumaci vést k nadváze a dalším zdravotním problémům. Ideální je konzumovat je v rámci vyvážené stravy a udržovat střídmý postup.

JV5_0893-EDIT-VSE-NIBSY_1_0_copy

Pojďme si nibsy od JANKA vychutnat

Kakaové nibsy můžeme konzumovat napřímo jako malé svačinky. Stačí si nabrat hrst a sníst je podobně jako ořechy nebo sušené ovoce. Můžeme je pro zvýšení kakaové příchuti a textury přidávat do cereálií, nebo je můžeme přidat do smoothie k oblíbenému ovoci a mléku. Pro přidání kakaové chuti a textury jsou ideální i do pečiva, jako jsou sušenky, muffiny nebo brownies. V tomto případě přidáme přímo do těsta nebo posypeme na povrchu před pečením. A pokud máte rádi domácí zmrzlinu (na léto chystáme), můžete je přidat jako posyp nebo přímou přísadu do směsi při výrobě zmrzliny. Jako zdravý a chutný doplněk je můžete přidat jak do sladkého jídla, tak i slaného. Jen je potřeba si uvědomit, že mají hořkou chuť, a proto je používejte podle svých preferencí a přizpůsobte je ostatním přísadám, které používáte.

JV9_4617