No pain, no gain obalené v čokoládě?

Nebudeme vás krmit. Po čokoládě svaly nerostou a břicho samo nezmizí. Zkoušeli jsme a nefunguje to. Tohle není instantní návod na hubnutí, který doporučuje 9 trenérů z 10. Tohle je jen pár do čokolády zabalených tipů. Jemných, na jazyku rozplývajících se tipů. Takových, díky kterým to hubnutí nebude tolik bolet.

Přelouskat složení by vám nemělo zabrat moc času

Pořádná čokoláda toho moc nepotřebuje. Když jsou kvalitní boby, vystačíte si s minimem cukru a bez dalšího dochucování. Ingredience přidáváme jen tehdy, když víme, že mají smysl. A neublíží jedinečné chuti prvotřídních čokolád.

Ořechy? Jedině nesířené. Ovoce? Vždy mrazem sušené. A vanilka? Ta pravá, žádné aroma.

Kakao v čele

proteinová čokoládová tyčinka bez cukru

Seznam je krátký? Skvělé. Pokud se ale prvním místě neobjeví kakaová hmota nebo máslo, je to furt marné. Nekvalitní chuť je často přebíjena horami cukru. A to dokáže udělat v nutričních tabulkách pořádnou paseku. Kvalitní čokoláda je totiž postavená na tucích. Mononenasycených. To jsou ty lepší tuky, vážně. Pomáhají snižovat cholesterol v krvi a pozitivně působí při prevenci kardiovaskulárních onemocněníchTakže ne, není to stejné, jako když si dáte kachní sádlo na chleba.

Taky vám už asi došlo, že se bavíme o čokoládě hořké. Ta je ideální. Pokud jste ale vážně na sladké, sáhněte alespoň po těch kvalitnějších kouscích. Ona totiž i bílá a mléčná může být pořádně udělaná. Bez přidaných tuků. Vystavená na prvotřídních kakaových bobech.

A co bílkoviny?

proteinová čokolada

S těmi to je trochu potíž. Tedy byla. Existuje totiž varianta kvalitní hořké čokolády s přidaným proteinem. Ve výsledku to dělá 31,1 % bílkovin. Což je minimálně o 22 % víc než v klasické hořké čokoládě. Mění se jen poměry, vše ostatní zůstává.

Kvalitní kakaové máslo pocházející z poctivě přebraných (a vybraných) bobů. Ruční práce. Jedinečná čokoláda bez výmluv.

Tak kolik čokolády si můžu dát?

Upřímně? To vám neřekneme. Každý má individuálně nastavený jídelníček, spalování, denní zátěž i mentální rozpoložení. To všechno hraje roli. A když jednou za čas spořádáte na posezení celou tabulku? Nebojte, ta kalorická to té čokoládové spočítá. Důležitá je rovnováha. Nic nepřehánět. Sáhnout po kvalitě a zbytečně se nehnat za kvantitou.

proteinová čokoládová tyčinka

Zkuste si místo dortíčku dát 3 čtverečky pořádné hořké čokolády. Nebo rovnou té proteinové. Uspokojíte chuťové pohárky, zaženete mlsnou a ještě si ušetříte spoustu kalorií.

Sáhněte po čokoládě, jestli:

  • je kvalitní. Přečtěte si složení a hledej kakaovou hmotu a máslo na prvních místech.
  • je kvalitní a proteinová. To je vlastně jackpot!
  • zaháníte chutě na sladké. Radši si dejte pár kousků pořádné čokolády než balení sušenek.
  • se zvládnete krotit. Lepších pár čtverečků nežli celá tabulka. Lepší celá tabulka kvalitní čokolády nežli té plné cukru a přidaných tuků.
  • na ni máte prostě chuť!