Jak si nejlépe vychutnat čokoládu?

Čokoláda není jen sladkost – je to zážitek, který dokáže potěšit všechny smysly a navodit jedinečnou atmosféru. Abychom si ji opravdu užili, nestačí ji jen bezmyšlenkovitě sníst. Skutečná radost z čokolády spočívá v tom, že se jí věnujeme s plnou pozorností a objevujeme všechny její chutě, vůně a textury. Jak tedy na to? V tomto článku jsme si pro vás připravili několik jednoduchých tipů, díky kterým si každé sousto vychutnáte naplno.

Záleží na výběru

Naše čokolády jsou vyráběny s láskou a z těch nejlepších surovin. Doporučujeme začít s čokoládou s vysokým obsahem kakaa, která odhalí komplexní a bohatou chuť. Pokud dáváte přednost jemnějším tónům, vyzkoušejte mléčnou čokoládu s bohatou smetanovou texturou nebo bílou čokoládu s krémovou sladkostí.
JVC_3226-2000

Nespěchejte

Před konzumací nechte čokoládu zahřát na pokojovou teplotu. Tak se rozvine její aroma i chuť v těch nejjemnějších detailech. Vyvarujte se lámání čokolády přímo z lednice, protože studená čokoláda ztrácí část svého chuťového bohatství.

Použijte všechny smysly

Před ochutnáním si všimněte hladkého povrchu a lesku čokolády – to je známka správného temperování. Poslechněte si zvuk jemného lusknutí při zlomení tabulky, což svědčí o její kvalitě. Přitlačte malý kousek špičkou jazyka na horní patro a nechte ho rozpustit. V tu chvíli se začne uvolňovat chuť a vy si můžete vychutnat si jednotlivé nuance – od hořkých po sladké, s nádechem ovoce, ořechů či koření. Každá čokoláda má svůj unikátní profil, který stojí za objevování.

Jakými nápoji ji můžeme doprovodit?

K naší čokoládě doporučujeme kvalitní kávu, čaj nebo dokonce víno. Hořká čokoláda krásně vynikne se silnou kávou nebo robustním červeným vínem, zatímco mléčná čokoláda se skvěle hodí k jemnějším druhům čaje nebo lehčím bílým vínům. Pro milovníky nevšedních kombinací doporučujeme vyzkoušet tmavou čokoládu s rumem nebo whisky.
JV0_4459-2000

Párování s ovocem a ořechy

Pro ještě intenzivnější chuťový zážitek zkuste čokoládu kombinovat s čerstvým nebo sušeným ovocem. Maliny, jahody nebo sušené meruňky krásně doplní tmavou čokoládu. K mléčné čokoládě doporučujeme oříšky, například lískové nebo mandle.
JV0_5778-2000

Vychutnávejte v klidu

Najděte si chvilku pro sebe, zavřete oči a nechte čokoládu pozvolna rozvinout svou jedinečnost. Každá tabulka je vytvořena s cílem přinést vám ten nejlepší zážitek.

Pohodlně se usaďte a nechte se unášet na vlně čokolády. Třeba té od JANKA.