Kakao nad zlato?

Jak se z ceny kakaa nestát JANEK.

Kakao na burze zažívá stejně energickou jízdu směrem vzhůru jako elektřina v roce 2022. 

graf-kakaa

Vývoj ceny kakaa za posledních 5 let.

Narovinu musím přiznat, že je to pro nás problém. Aktuálně neuplyne den, kdy bychom nesledovali ceny kakaa na burze. Důvod je jednoduchý. Minulý rok jsem v těchto dnech dával rozhovor pro Radiožurnál o rostoucích cenách kakaa. Vtipem je, že tehdy ceny atakovaly přibližně třetinovou výši těch současných. Tenkrát jsme z toho neměli velký strach, jelikož kvalitní kakaové boby úplně nekopírují burzu.

Jak to tedy je?

Zjednodušeně bych to popsal takto. Kakaové boby, které nakupujeme, jsou i standardně za násobky burzovních cen. Zkrátka za kvalitu se platí. Máme rádi boby, které jsou Fair Trade. Takové, které jsou z menších farem, nebo kde se dbá na to, aby tam nepracovaly děti. Když u těch nejlevnějších bobů vzroste cena o 50 %, těch dražších a kvalitnějších se to dotkne tak z třetiny čili o 15-20 %.

Kakaové boby

To se také přesně stalo. Zrovna včera (středa 27.3.) nám dorazila zásilka surovin. Loni jsme za stejné množství zaplatili 208 000 Kč. Letos 267 000 Kč, což je přibližně 20% nárust. Největším problémem je, že to jsou ceny, které jsme domluvili v listopadu na následujícího půl roku. (Standardně tak činíme na rok, ale cena na burze nám už tehdy přišla vysoká. Přibližně 4000 USD.)

Po dlouhých dvou letech jsme tak začátkem roku zdražili naše výrobky o 10 %. Co za tu dobu udělaly ceny všech vstupů, všichni víme.

Co nás tedy čeká teď? Vlastně nic hrozného. Jen je pravdou, že pokud se burza neumoudří, budeme muset s našimi dodavateli vyjednávat nové ceny. A pokud budeme chtít zůstat u stejně kvalitních surovin, což za JANKA na 100 % slibuji, tak si zase připlatíme. Je dost možné, že v desítkách procent.  Pak se může stát, že zásilka, která loni stála 208 000 Kč a nyní 267 000 Kč, bude na podzim nejspíš atakovat hranici tří set tisíc. A to je za rok zásadní skok.

Nikdo se ale nemusí bát. Samotné kakaové boby tvoří jen část vstupních nákladů. Zdražení kakaa na burze pak neznamená, že by se naše čokoláda měla stát oním produktem, který bude nad zlato. Já osobně věřím, že letošní rok tak zvládneme bez dalšího zvyšování cen. Případně jen nějakého kosmetického. Snad se nepletu.

JV6_3321

Přestože vidím, že na cenu kakaa mají momentálně vliv i reálné okolnosti (stejně jako tomu bylo v roce 2022 u elektřiny), myslím si, že nynější ceny jsou pak více dílem paniky a burzovních makléřů. Ještě do konce roku očekávám, že dojde k ustálení ceny významně níže, než je tomu nyní. Nejspíš to nebudou ceny posledních deseti let, ale určitě to nebudou ceny současné.

Václav Durďák, spolumajitel Čokoládovny JANEK